Cuzco (ook wel gespeld als Cusco) was ooit de hoofdstad van het machtige Inca-rijk en heeft een unieke charme die moeilijk onder woorden te brengen is. Prachtige kerken, fantastische musea en smalle geplaveide straatjes in het historische centrum verdienen minstens een paar dagen verkenning. Voeg daarbij de prachtige Inca-ruïnes, zowel in de stad als in de omliggende heuvels, en je hebt een recept voor reismagie. Ontdek onze beste Cusco-reisgids
Culturele festivals gedurende het hele jaar, waaronder Señor de los Temblores, Corpus Christi en Inti Raymi, benadrukken het gemengde Spaans-inheemse erfgoed van de regio. Ze illustreren ook de voortdurende vernieuwing van de eeuwenoude Andes-tradities van de gemeenschap. Deze fascinerende en historisch rijke stad is ongetwijfeld een van de meest memorabele plekken waar je ooit een voet hebt gezet.
Klimaat & Weer
Het hooglandklimaat van de stad Cusco kent twee verschillende seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het klimaat varieert van gematigd tot koud, het hele jaar door. De bergachtige geografie van de regio Cusco kent een grote verscheidenheid aan microklimaten. Variërende temperaturen worden meestal bepaald door het niveau van de hoogte. Het klimaat kan warm zijn in de valleien, vochtig worden naarmate je dichter bij de Amazone komt en ijzig op hooggelegen vlakten. Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate u hoger beklimt.
Regenseizoen
Het regenseizoen in Cusco loopt van december tot maart en valt samen met de zomer in Zuid-Amerika. Regenbuien zijn onvoorspelbaar, hoewel zware regenbuien meestal kort en incidenteel zijn. In januari en februari valt doorgaans de meeste regen. Bewolkte luchten zijn typisch gedurende het regenseizoen, maar op sommige dagen kunt u een welkom stukje zonneschijn verwachten. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 16°C overdag en 8°C ‘s nachts.
Droge seizoen
Het droge seizoen is van april tot november en valt samen met de winter in Zuid-Amerika. Tijdens deze maanden is het in Cusco doorgaans mooi en zonnig. De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 18°C, maar als je in direct zonlicht staat, kan het een stuk warmer aanvoelen. ‘s Nachts, zonder bewolking om een isolerend effect te creëren, daalt de temperatuur tot een frisse 25 F (4 C).
Beste tijd om te bezoeken
Er zijn voordelen aan het bezoeken van Cusco tijdens elk seizoen, maar ook enkele nadelen.
Het droge seizoen is de populairste tijd om Cusco te bezoeken. De weersomstandigheden in de Andes zijn meestal zonnig met een minimale kans op regen, maar attracties zijn vaak druk. Het is ook een perfecte tijd om te wandelen.
Het regenseizoen is een aangename tijd om in Cusco te zijn, omdat er veel minder toeristen en drukte zijn. Tijdens Semana Santa (Paasweek) gaan veel Peruanen echter op vakantie en is het drukker dan normaal. Weersgerelateerde reisvertragingen komen vaker voor, vooral in januari en februari, wanneer het het meeste regent.
Aardrijkskunde & Kaart
Cusco ligt in de Huatanay-vallei in het zuidoosten van Peru en wordt omringd door Andes-toppen. De stad is de hoofdstad van de provincie en regio Cusco. Het is het belangrijkste knooppunt voor toerisme in Peru en bezoekers die van en naar Machu Picchu reizen.
HOOGTE
3.400 m
BEVOLKING
~497.000
Pre-koloniale geschiedenis
De stad Cusco vertegenwoordigt de som van honderden jaren van inheemse en culturele fusie in de zuidelijke Andes van Peru. Bij opgravingen in het Cusco-bekken zijn artefacten en tempels uit de oude Killke-cultuur blootgelegd die dateren uit 900 na Christus.
De Inca-beschaving begon zich in 1200 na Christus te ontwikkelen als een stadstaat, eerst naast elkaar bestaand met aangrenzende etnische groepen en vervolgens geleidelijk aan overnemend. Inca-orale tradities die na de Spaanse verovering zijn opgetekend, herinneren zich Manco Capac als de eerste Inca-koning.
De uitbreiding van het Inca-rijk begon pas in 1438, onder het bewind van Pachacutec-Cusi Yupanqui, wiens naam ‘aardschudder’ betekent. De Inca noemden hun land Tawantinsuyu, dat zich over een groot deel van Zuid-Amerika verspreidde. Ze gebruikten de keizerlijke hoofdstad Cusco als hoofdstad om politieke, religieuze en administratieve controle op te leggen.
De rechtlijnige indeling van de straten van Cusco is een erfenis van de Inca’s. Pachacutec gaf zijn onderdanen de opdracht de stad te herbouwen in de vorm van een poema. De rivieren Saphi en Tullumayo werden gekanaliseerd om overstromingen onder controle te houden en vormden de contouren van het lichaam van de poema (de rivieren blijven ondergronds stromen), de lendenen waren gecentreerd op Qorikancha en het hoofd werd vertegenwoordigd door Sacsayhuaman. Sacsayhuaman kijkt uit over de stad en is gebouwd uit gigantische stenen. Dit gebied van Cusco was gereserveerd voor de elite. Je kunt nog steeds gebieden onderscheiden die bestemd waren voor landbouw, ambachtswerk en industrie.
Postkoloniale geschiedenis
Francisco Pizarro en Spaanse soldaten landden in 1531 op de oevers van het Inca-rijk en markeerden daarmee het begin van het einde voor de Inca. Voor een boeiende hervertelling van de verovering en ineenstorting van het Inca-rijk kun je deelnemen aan een van onze tours voor een uitgebreide geschiedenis van het Inca-erfgoed en de Inca-cultuur.
Na de jaren na de val van het Inca-rijk in 1533 namen de Spanjaarden de controle over Cusco over. Veel Inca-paleizen en tempels werden omvergeworpen. Het meest interessante deel van de geschiedenis van Cusco is echter het aantal erfgoedgebouwen waarvan de fundamenten afkomstig zijn uit de originele Inca-architectuur. Ook na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,0 in 1950 overleefde het grootste deel van de Inca-constructies. Terwijl de aardbeving de Spaanse koloniale architectuur grotendeels in puin veranderde. Historische gebouwen zijn nu een zeer interessante mix van Inca-funderingen en de rest van het gebouw bestaat uit kerken in Spaanse stijl en Casonas. Het Santa Clara-klooster, het aartsbisschoppelijk paleis en Palacio Nazarenas (voorheen een klooster, nu een vijfsterrenhotel) zijn voorbeelden van gebouwen met lange delen van Inca-muren die vandaag de dag te bewonderen zijn.
Dingen om te doen
Plaza de Armas
De Plaza de Armas is het culturele hart van Cusco. In de Inca-tijd heette het plein Huacaypata en was het het hoofdpodium voor de belangrijkste rituelen van het Inca-rijk. Het heeft veel historische betekenis voor de Peruanen omdat Tupas Amaru en andere onafhankelijkheidshelden hier werden geëxecuteerd. Tegenwoordig is de Plaza de Armas een voorbeeld van de hybride architectuur van de stad, waar de precolumbiaanse, koloniale en moderne geschiedenis op elkaar zijn gestapeld. Langs het plein liggen verschillende restaurants en bars die perfect zijn voor een ontspannen middagje mensen kijken terwijl je je aanpast aan de hoogte.


San Blas-buurt
Het pittoreske Plazoleta San Blas is de thuisbasis van de San Blas-kerk en een schilderachtige verzameling witgekalkte lemen gebouwen, verfraaid met kobaltblauwe balkons en rode pannendaken. Dit is het hart van de Boheemse wijk van Cusco, die al sinds de tijd van het Inca-rijk bestaat als een zone voor ambachtswerk. Tegenwoordig is het nog steeds de favoriete verblijfplaats van lokale kunstenaars die hun werkplaatsen openstellen voor bezoekers die graag hun religieuze sculpturen, gouden en zilveren metaalwerk, houtwerk en meer willen zien.
Kathedraal van Cusco
De geschiedenis van het koloniale Cusco gaat hand in hand met zijn kerken, en geen enkele is iconischer dan de kathedraal van Cusco. Het werd gebouwd op de plaats van een Inca-paleis, met behulp van stenen uit dat paleis en Sacsayhuaman. De bouw van de kerk begon in 1560 en werd bijna 100 jaar later, in 1656, voltooid. Binnenin bevinden zich veel werken van de beroemde Escuela Cuzqueña (School voor Religieuze Kunst), waaronder een schilderij van het Laatste Avondmaal, toegeschreven aan de inheemse kunstenaar Marcos Zapata. , met een traditioneel Andes-bord cuy (cavia) op tafel.


Coricancha
De Santo Domingo-kerk omsluit een van de meest indrukwekkende Inca-ruïnes van Cusco, de Coricancha of Tempel van de Zon. Volgens kronieken die na de Spaanse verovering zijn geschreven, was het de grootste en meest weelderige tempel van heel Zuid-Amerika, gevuld met goud, zilver en kostbare juwelen. Mondelinge Inca-tradities geven aan dat de tempel, gewijd aan de aanbidding van Inti, de zonnegod, tijdens het bewind van Manco Capac in de 12e eeuw werd gebouwd bovenop een reeds bestaande tempel. Vanaf 1536 werd de Santo Domingo-kerk gebouwd op de ruïnes van de Coricancha, maar de verleidelijke overblijfselen van de voormalige Incatempel bleven intact. Het meest intrigerende kenmerk is een uitzonderlijk goed vervaardigde halfronde muur die zichtbaar is vanaf de Avenida El Sol.
Sacsayhuaman
De ruïnes van Sacsayhuaman liggen op een heuvel met uitzicht op Cusco. Het rijst op voor een uitgestrekte esplanade ter lengte en breedte van vier voetbalvelden. De oorspronkelijke door de Inca’s gebouwde muren waren drie meter hoger. Op het bovenste platform stonden drie ronde torens. De gigantische schaal van de zigzaggende, terrasvormige muren van Sacsayhuaman zal je mond doen openvallen als je beseft dat ze slechts een fractie van de oorspronkelijke locatie vertegenwoordigen.


Tambomachay
Tambomachay staat bekend als ‘Het bad van de Ñusta (Inca-maagd)’ of gewoon de ‘Inca-baden’. De site werd rond 1500 na Christus gebouwd en bestaat uit vier niveaus van terrassen die in de zijkant van een heuvel zijn ingebouwd. Vanaf het bovenste platform komt een ondergrondse bron uit een gat tevoorschijn en stroomt via fijn uitgesneden kanalen naar beneden langs de terrassen. Op het laatste niveau splitst het kanaal zich in twee stromen die vervolgens uitmonden in een stenen bassin. Dit voortreffelijke voorbeeld van waterbouwkunde van de Inca’s is een opmaat naar de zestien fonteinen die je in Machu Picchu zult zien.
Qenko
Qenko is een voorbeeld van een huaca, een natuurlijk voorkomende rotsformatie die is omgebouwd tot een tempel. Deze heilige plaatsen zijn overal in de Andes te vinden, en veel ervan worden al millennia lang gebruikt. Qenko is opmerkelijk vanwege zijn formaat en de complexiteit en kwantiteit van de gebeeldhouwde kenmerken. Op de begane grond leidt een tunnel naar een natuurlijke kamer. De zijkanten en oppervlakken van de grot werden gepolijst tot muren, nissen en een tafel. Een lichtstraal komt binnen door een spleet in de rotswand en zou de tafel verlichten op nachten met volle maan.


San Pedro-markt
Mercado de San Pedro is populair geworden bij buitenlandse bezoekers, maar de markt blijft een uitstekende manier om het dagelijkse leven op de markt in Cusco te observeren. Onder de bezienswaardigheden die je zult zien, zijn de lokale bewoners die lunchen in hun favoriete kiosk en eetkraampjes. De verkopers verkopen een eclectische mix van souvenirs, waaronder alpaca-truien, geborduurde kopjes en poncho’s. Ze hebben ook etnische supergranen, kaaswielen en karren met vers fruit en groenten. Kortom, San Pedro Market heeft het allemaal. Het beste deel is dat het schoon is en dat de drukte nooit overweldigend wordt.
Opmerking :
Het Cusco Tourist Ticket (of boleto turístico del Cusco) geeft je toegang tot een verscheidenheid aan Inca-ruïnes en musea. Het populaire Full Ticket is tien dagen geldig en biedt toegang tot zestien attracties, waaronder Sacsayhuaman, Qorikancha, het Museum of Pre Columbian Art en nog veel meer. Ook inbegrepen zijn archeologische vindplaatsen in de Heilige Vallei, met uitzondering van Machu Picchu.
Restaurants
Cusco heeft een bloeiende restaurantscene met zowel lokale delicatessen als internationale klassiekers. Hier zijn enkele van onze favoriete plekken om uit eten te gaan in Cusco en het aanbod en de breedte van de Peruaanse keuken te proeven.

Chicha
Chicha is het restaurant van de beroemde Peruaanse chef-kok Gaston Acurio. Het uitgebreide menu bevat veel verleidelijke regionale gerechten, maar besteed extra aandacht aan het gedeelte gewijd aan Cusqueniaanse gerechten. Maak uw lunch of diner bij Chicha compleet met een dessert genaamd Chocolate Balloon met gebakken appels bedekt met karamel-eland, ijs en geroosterde amandelen.
Locatie : Plaza Regocijo 261, 2e verdieping, Cusco
Cicciolina
Cicciolina bevindt zich op de tweede verdieping van een gerestaureerd koloniaal huis om de hoek van de kathedraal van Cusco. Dit charmante restaurant serveert een inventief menu met internationale favorieten en Novo Andino-gerechten (Nieuwe Andes). Lamb Ragu en Causa de Cuy behoren tot een lange reeks aanbevelingen.
Locatie : Calle Triunfo 393, 2e verdieping, Cusco
Pachapapa
Pachapapa is een uitstekende plek voor een gezellige maaltijd in San Blas. Geniet van Peruaanse klassiekers, zoals aji de gallina, en stevige lams-, steak- en kipgerechten, evenals enkele Italiaanse opties. Als u buiten op de binnenplaats van het restaurant zit, ziet u uw op bestelling gemaakte pizza of calzone uit de houtoven komen.
Locatie : Plazoleta San Blas 120, San Blas, Cusco
Limousine
Limo is gespecialiseerd in de Peruaans-Japanse keuken (Nikkei genoemd) en heerlijke pisco-cocktails. Naast een volledige sushibar en ceviche biedt Limo Peruaanse favorieten die geen zeevruchten zijn, zoals arroz chaufa (Peruaans-Chinese gebakken rijst), alpacasteak, varkensadobo en meer. Vraag om een tafel bij een raam met uitzicht op de Plaza de Armas.
Locatie : Portal de Carnes 236, Plaza de Armas, Cusco
Morena Peruaanse keuken
Morena Peruvian Kitchen serveert royale porties traditionele Peruaanse gerechten met een moderne twist. Probeer klassieke gerechten zoals chicharron (gefrituurd varkensvlees) en lomo saltado, en een van de verse smoothies of sappen. Het eigentijdse restaurant is perfect voor een informele lunch of diner.
48-B Calle Plateros, Cuzco